Thee en benodigdheden

Zwarte thee
Hoewel zwarte thee vandaag de grote meerderheid van de productie uitmaakt, is deze thee in China pas later ontstaan dan de groene thee. De eerste leveringen in de late 16de eeuw vertrokken uit China als groene thee, maar oxideerden door de maandenlange reis per schip naar groot Briitanië. De zachtere en minder bittere smaak van het eindproduct kon de Westerlingen bekoren.
Zwarte thee is minder gevoelig aan hogere temperaturen dan groene thee. Hij wordt bereid met kokend heet water en mag een viertal minuten trekken.

Groene thee
Zowel China als Japan leveren excellente groen thee. Hoewel de smaken erg verschillen, delen beide landen de traditie van "eerste oogst". Bij het ontluiken van de winter strelen zachte smaak en kruidige frisheid het gehemelte van de kenner.
Omdat groene thee het delicate product is van jonge scheuten is het absoluut af te raden kokend water te gebruiken voor de bereiding. Voor Chinese variëtieten is het best de temperatuur van het water niet boven 80°C te laten stijgen. Bij Japanse thee houden we het zelfs lager dan 70°C.

Witte thee
Witte thee is eerder zeldzaam en wordt enkel geoogst in de Chinese provincie Fujian. Bij de productie komt weinig menselijke tussenkomst kijken. De gebruikte variëteiten zijn bedekt met een fijn laagje witte dons.
In tegenstelling tot groene thee wordt witte thee niet bitter door een langere infusie.
Witte thee mag 5 tot 10 minuten trekken bij 70°C. Bovendien is deze thee ook uitermate geschikt voor de bereiding van ijsthee. Hiervoor maken we overnacht een infusie in ijskoud water in de frigo.

Infusies: Rooibos
Letterlijk een drank die bekomen wordt door een infusie van plantaardig materiaal. Elke cultuur kent wel zijn eigen "warme drank".
Rooibos, foutief ook wel rode thee genoemd, kent zijn oorsprong in Zuid-Afrika. De rooibosstruik is familie van de acacia en groeit in het noorden van de Cederbergstreek. Deze thee bevat geen cafeïne en heeft een ietwat zoete, aangename smaak.


Interessante links