Grondwitloof

Witloof, authentiek Belgisch

De beginjaren van de witlofkweek situeren zich in de jaren 1834-35 en zijn zeker een Belgische uitvinding. Eén van de verhalen gaat over de hoofdtuinier van de Kruidtuin aan de Schaarbeekse poort. Na de Belgische Revolutie was de Kruidtuin zwaar beschadigd, en men zocht naar een extra bron van inkomsten door verkoop van groenten en fruit. Door chicoreiwortels in het donker te bedekken met aarde en paardenmest, verkreeg de man mooie witte kroppen in plaats van de fijne scheuten of Kapucienenbaard. Al snel kreeg deze methode navolging, en witloof werd een culinaire delicatesse, met export naar het buitenland. Tijdens de maanden september tot mei, zorgde het witloof voor een schaarse bron van verse groentes.
Grondwitloof wordt nog steeds op een zeer arbeidsintensieve manier geteeld. Eind april, begin mei wordt het witloof gezaaid op het veld. Tegen augustus zijn de wortels groot genoeg om te oogsten. De wortels worden bij de kweker thuis in de witloofschuur ingekuild. Wanneer de grondtemperaturr onder de 10°C gezakt is, kan de teler de wortels forceren en kan de kropvorming beginnen.
Slecht een klein aantal telers werkt nog op deze traditionele manier. Grondwitloof onderscheidt zich door zijn authentiek smaak met licht bittere toets. Wij verkopen enkel ‘Brussels grondwitloof’ dat sinds 2008 beschermd is met het Europees streeklabel Het is grondwitloof van de meest traditionele soort: geteeld in de regio Brussel-Mechelen-Leuven, uit zaad gewonnen door de telers en geteeld onder dekgrond.

Witloof bevat weinnig calorieën, maar is een goede bron van vezels en mineralen. Super lekker in warme en koude bereidingen!
 
 
 


Bekijk ook volgende paginas