Asperges koken

Asperges: basisrecept

Asperges koken is op zich niet zo moeilijk. Zorg dat je asperges lekker vers zijn. Dat kan je controleren aan het uiteinde, dat niet houterig mag zijn; Verse asperges maken een piepend geluid als je ze tegen elkaar wrijft. Heb je asperges gekocht, maar wil je ze pas later bereiden, bewaar ze dan gerold in een natte handdoek in de groentebak van de koelkast.
Asperges schil je met een dunschiller. Blijf een tweetal centimeter van het kopje. De onderkant breek je af, zo kan je meteen controleren of ze zorgvuldig geschild zijn; Druk niet te hard op de asperge zodat ze niet breken.
Er bestaan speciale potten om asperges rechtopstaand te koken, maar ook een gewone pot is zeker geschikt. Leg de asperges in koud water dat je aan de kook brengt. Zo vlug het water kookt, kan je de pot van het vuur nemen en laat je de asperges nog een 10-tal minuten verder garen. Als je het uiteinde tussen duim en wijsvinger kan pletten zonder ze te breken, zijn de asperges klaar. In de stoomoven zijn ze klaar in 2 tot 4 minuten.