Asperges

Asperges, het witte goud

Na een lange winter is het telkens weer uitkijken naar de eerste lentegroenten van bij ons. Lekkere witte asperges zijn daar bij elk jaar nummer één. Terwijl de eerste asperges nog in kassen geteeld worden met grondverwarming, kunnen we nu weer volop genieten van asperges uit volle grond.
Asperges, de enige groente van de familie van de lelieachtigen, werden al geteeld door de Egyptenaren, maar werden vooral geroemd om hun geneeskundige eigenschappen. Ook in onze streken werden ze tot in de 14de eeuw vooral voor medische doeleinden gekweekt. Het doelpubliek bleef echter beperkt.. Wegens hun fallische vorm werd deze “pornografische” groente afgeraden voor jonge meisjes. In het Frans vinden we nog de uitdrukking “aller aux asperges”, wat niet minder betekent dan zich prostitueren.
In de 19de eeuw ontwikkelde de aspergeteelt zich volop in Vlaanderen. De beste witte asperges komen uit de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant, met Mechelen als centrum. De teelt is arbeidsintensief. Pas vanaf het derde jaar kunnen asperges geoogst worden en de oogstperiode is beperkt van begin april tot 24 juni (Sint Jan). Het is dan ook aan te raden er in deze periode volop van te genieten. Asperges zijn niet alleen heerlijk van smaak. Ze bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid Vitamine K, die een belangrijke rol speelt in bloedstolling en de gezondheid van je botten. Bovendien zijn ze een uitstekende bron van het anticarcinogeen glutathione en zijn ze rijk aan antioxidantia luteine en zeaxanthine.
 

Bekijk ook volgende paginas